STUDII DE CAZ

MANAGEMENT CU NLP

Demersul meu de a lansa o captatio benevolentia asupra acestei carti se bazeaza pe o neimplinire.

Ratarile unui manager (de proiect) se rezuma de multe ori la lipsa de cunostinte sau de comunicare. Intre managerul de proiect si echipa sa exista, oricum le-am trasa, intr-o retea imaginara, intr-un supervisor de matrice, intr-o schema logica sau dumnezeu stie ce organigrama si schema functionala, raporturi ierarhice, de executie, interventie si decizionale. Exista apoi neincredere si multa comunicare fractionata. Pentru a nu lungi suspansul, o carte din acest domeniu este in opinia mea un must-read.

Anul trecut, in februarie 2013, foarte frig fiind afara, conduceam ca Line Manager activitatile precursoare unei demolari. Imi era tare mila de oamenii aceia, lucrand in conditii grele, mai ales fiind destul de atasat de ei. Unul dintre ei era destul de afectat de raceala si durerile de spate obtinute cu o zi inainte. Am vrut sa il intreb daca il mai doare si cat este de bolnav. Din instinct, sau dintr-un puseu de optimism, l-am intrebat altceva, daca isi mai aminteste cand am pescuit si cat de mandru a fost de un crap gigantic pe care l-a prins in urma cu ceva timp (omul fusese eroul zilei). Starea sa de spirit s-a schimbat imediat. Durerile de spate disparusera. Au sesizat schimbarea toti colegii lui. Asta fusese NLP.

Fake it to make it. Doreste-ti suficient de mult pentru a se intampla.

David Molden, autorul cartii, are in primul rand o istorie de manager, care apoi evolueaza in cizelarea spiritului sau nativ si in sansa (sau programarea?) unui parcurs fericit, unui parcurs dorit si muncit.

Programarea neurolingvistica reprezinta un instrument. Ca orice instrument, necesita pregatire, intelegere, studiu si munca pentru a fi utilizat corespunzator. NLP necesita intelegerea ecologiei interne si externe a actelor efectuate. Chiar si un instrument banal, precum un ciocan, necesita pregatire si atentie (comparatia este binevenita pentru a intelege scara de valori si diferenta de nuanta).

Destule persoane merg la un curs sau altul, dupa pasiuni sau nevoi. Multi se asteapta ca profesorul, conferentiarul sau specialistul din fata lor sa fie un fachir, care le umple un gol. Procesul de invatare descris in lucrarea citata are alte valente si se indreapta spre autocunoastere, organizare si pregatire. Cartea nu are un mesaj criptat sau complicat, ci limpede: creierul este cea mai puternica unealta a noastra. Stilul autorului este uneori epic si jurnalistic, acest fapt ajutand parcurgerea materialului intr-un mod foarte placut.

Continutul cartii poate fi sintetizat prin finalitate si demers, dupa categorie si obiective. Dupa o pregatire urmata de o scurta autoevaluare, autorul descrie drumul de la idee la actiune, defineste si fixeaza orientarea catre scop, descrie cai de desavarsire personala, autocunoastere si scheme de intelegere a colegilor si angajatilor. Puterea cuvintelor, prin influenta si persuasiune, urmata de exemple de aplicare a NLP in viata cotidiana, incheie si redau drumului interior al utilizatorului cartii sentimentul unei mici revelatii la fiecare pagina.

Recomand aceasta carte prin influenta pozitiva pe care am resimtit-o studiind-o si multumirea ca sunt ceva mai bogat acum.

Bibliografie

Molden, David, Management cu NLP. Un management mai bun prin programare neurolingvistica, Editura Curtea Veche, 2013

O`Connor, Joseph, Nlp Workbook: A practical Guide of Achieving the Results You Want, 2001

Catalin Rojisteanu